Strādāju par bāristi mazā kafejnīcā Vecrīgā. Darba dienas rit savā ritmā: rīta steiga, pusdienas sastrēgums, pēc tam ilgais klusums, kamēr vēl tūristi nav atklājuši mūsu pagalmu. Tieši tajā tukšajā stundā es parasti pārlūkoju telefonu. Nevis tāpēc, ka gaidītu kaut ko interesantu, bet vienkārši, lai kaut kā aizpildītu laiku. Un tad es uzgāju sludinājumu par online kazino. Jā, es zinu, cik tas izklausās banāli. Bet tas notika.
Sēdēju, maisīju ar karoti savu atdzisušo latte, domāju par rēķiniem, par to, ka vasaras apavus vēl neesmu nopirkusi. Un tad – uz ekrāna uzpeldēja piedāvājums: jauni spēlētāji saņem bonusu, tostarp bezmaksas griezienus. Mana pirmā doma: ""Nu, protams, viss ar nosacījumiem, nevarēs izņemt ne centa."" Bet ziņkāre uzvarēja. Reģistrējos, iemaksāju desmit eiro – tā teikt, testa režīmā.
Pirmais iespaids – kaudze spēļu, krāsainas animācijas, skaņas, kas it kā sola laimestu. Esmu cilvēks, kurš parasti izvairās no azartspēlēm, bet šoreiz kaut kas mani aizķēra. Es uzspiedu pogu un sāku griezt. Un tad notika tas, ko nemaz negaidīju. Sākumā mazi laimesti, tik niecīgi, ka gandrīz smieklīgi. Bet pēc tam – kombinācija, kas reizināja visu ar desmit. Mana sirds pukstēja ātrāk, es smaidīju kā bērns, kurš atradis konfekti. Jocīgi, bet tieši tajā brīdī es sapratu, kāpēc cilvēki to dara. Tā nav tikai nauda. Tā ir sajūta, ka nejaušība var pārvērst visu otrādi.
Kad es pirmo reizi dzirdēju no draudzenes par
free spins latvia, es nepievērsu īpašu uzmanību. Man šķita, ka tie visi ir mārketinga triki, lai ievilinātu vieglprātīgos. Bet tagad es pati atklāju, ka tur patiešām ir vērts ieskatīties. Tajā vakarā es laimēju apmēram četrdesmit eiro. Ne jau milzīga summa, tomēr man tā nozīmēja vairāk nekā tikai naudu. Tā bija sajūta, ka mans drūmais pirmdienas vakars pēkšņi kļuva gaišāks. Es piezvanīju savai labākajai draudzenei un gandrīz kliedzu: ""Iev, es laimēju!"" Viņa atbildēja mierīgi: ""Nu redzi, vienmēr esi teikusi, ka tev nav paveicies."" Un viņai bija taisnība. Es parasti esmu tas cilvēks, kurš autobusā nokavē, rindā paliek pēdējais, un atlaidēs vienmēr nopērk to, kas nākamajā dienā kļūst lētāks. Bet šoreiz veiksme bija manā pusē.
Es sāku spēlēt biežāk. Ne katru dienu, ne ar lielām summām. Man patīk likt mazas likmes, piemēram, no viena līdz diviem eiro, un griezt tikai tad, kad jūtu, ka garastāvoklis ir labāks. Daži teiks, ka tas ir muļķīgi, ka emocijas nedrīkst ietekmēt spēli. Bet man tas palīdz atslēgties no ikdienas. Reiz pat aizmirsu, ka man vēl jāizdomā vakariņas, un tas ir forši – atpūsties tā, lai domas par darbu pazūd pavisam. Protams, ne visas reizes ir veiksmīgas. Dažreiz es zaudēju, un tad es vienkārši apstājos, jo saprotu, ka robeža starp izklaidi un azartu ir ļoti plāna. Mana metode – ja pēc pieciem griezieniem nav nekāda prieka, es izslēdzu datoru un eju pastaigāties.
Interesanti, ka tieši free spins latvia man iedeva iespēju izmēģināt spēles, kuras es citādi nekad nebūtu izvēlējusies. Piemēram, es atklāju vecās augļu mašīnes, kas man atgādināja bērnības vasaras pie jūras, kad tētis mums nopirka saldējumu. Tajās spēlēs ir īpašs sveiciens no pagātnes – vienkāršs, bez liekiem efektiem, tikai ripas un cerība. Un zini, kas ir pats labākais? Ka arī bez lielām likmēm var gūt patiesu baudu. Es reiz laimēju piecpadsmit eiro, uzspēlējot desmit minūtes, un tas mani iepriecināja vairāk nekā alga, ko saņēmu par papildu stundām. Jo tas bija pārsteigums. Patīkams, neplānots pārsteigums.
Varbūt kāds teiks, ka es glorificēju azartu. Bet es strādāju ar cilvēkiem, es redzu, kā daži zaudē kontroli. Tāpēc es sev izvirzīju stingrus noteikumus. Pirmkārt, spēlēju tikai ar naudu, kuru esmu gatava zaudēt, nekad ne ar īres naudu vai pārtikas budžetu. Otrkārt, ierobežoju laiku – maksimums pusstunda. Treškārt, ja jūtu, ka sāku dusmoties, uzreiz apstājos. Šie ierobežojumi palīdz man saglabāt to bērnišķīgo sajūsmu, kas bija pirmajā vakarā. Es necenšos atgūt zaudēto. Es tikai izbaudu procesu.
Šodien es parasti nesēžu pie virtuves galda ar telefonu, gaidot, kad ""sistēma iedos"". Man patīk brīvdienās no rīta uzvārīt kafiju, ieslēgt klusu mūziku un atvēlēt sev pusstundu spēlei. Tas ir kļuvis par manu mazo rituālu – lai gan ""rituāls"" ir pārāk svinīgs vārds. Drīzāk kā mīļš ieradums, kas sniedz prieku. Un man patīk tas, ka arī ar mazām likmēm var sajust spēles garšu. Jā, es zinu, ka laimesti ir nejauši, ka mājas vienmēr uzvar ilgtermiņā. Bet vai mēs katru dienu neveicam darbības, kas ir neracionālas? Pērkam loterijas biļetes, cerot, ka laimēsim, lai gan iespējamība ir niecīga. Man šī ir salīdzinoši lēta un ārkārtīgi izklaidējoša nodarbe.
Esmu iemācījusies no tā arī ko vairāk par sevi. Izrādās, ka es protu priecāties par sīkumiem. Ka es varu kontrolēt savas emocijas, nevis ļaut tām kontrolēt mani. Un pat tas, ka es šo stāstu uzrakstīju, ir dīvaini – es nekad nedomāju, ka runāšu par kazino pozitīvā gaismā. Bet atceroties to negaidīto vakaru, kad pirmoreiz pamēģināju, es joprojām smaidu. Nē, es negrasos kļūt par profesionālu spēlmani, un jums iesaku neaizmirst par ves